Litt fakta om gummistøvler

Det finnes mange navn på gummistøvler: sjøstøvler, regnstøvler og så videre. Felles for dem alle er at de er laget av gummi eller PVC-plast, og er vanntette. Før var gummistøvler kun et nyttefottøy for arbeidere og fiskere og andre som ferdes på vått underlag, men de senere årene har gummistøvler blitt populære og kommet på moten igjen. Blant annet takket være flott design fra merker som Hunter og Ilse Jacobsen, men også fordi vi har et klima i Norge som gjør gummistøvler til et nyttig fottøy, selv i urbane strøk og byer.


På engelsk kalles gummistøvler for Wellingtons, oppkalt etter Hertugen av Wellington rundt 1800. Han fortalte sin skomaker hvordan han ville ha støvelen, og dagens gummistøvel er inspirert av denne. De første Wellington-støvlene ble laget i lær, og ble populær på 1840-tallet blant patriotiske briter som ønsket å etterlikne sine krigshelter.


En mann med navn Hiram Hutchinson møtte den amerikanske oppfinneren Charles Goodyear i 1852. Goodyear hadde nettopp oppfunnet en måte å vulkanisere naturgummi, og bestemte seg for å begynne å produsere dekk, mens Hutchinson ville produsere gummistøvler. Hutchinson dro til Frankrike og startet selskapet Aigle, og gummistøvelen ble umiddelbart en suksess. Dette er kanskje ikke så rart siden 95 % av alle menn på denne tiden jobbet i jordbruket, og introduksjonen av gummistøvler gjorde at de kunne komme tørrskodd hjem når arbeidsdagen var slutt.


Vulkaniseringsprosessen til Goodyear brukes fortsatt på gummistøvler laget av naturgummi den dag i dag. Goodyear har i dag et selskap oppkalt etter seg, og er en av verdens største produsenter av bildekk.


Populære modellerAndre merker for damer:


fra kr 1099,-
fra kr 999,-
fra kr 399,-
fra kr 899,-
fra kr 449,-